Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει κι όπως είναι φυσικό, όλοι οι αρτοποιοί προετοιμάζονται για αυτήν την μέρα, καιρό πριν, ώστε να καταφέρουν να φτιάξουν την καλύτερη, τραγανή, γευστική και σουσαμένια λαγάνα. Έτσι κι εμείς, στην Kaklidis Bakery.

Ας πούμε όμως δυο λόγια για το τι είναι τελικά και τι συμβολίζει η λαγάνα?!

 

Η ιστορία της λαγάνας ή αλλιώς του “άζυμου άρτου” προέρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας. Ήταν ένα πρόχειρο ψωμί, χωρίς προζύμι, φτιαγμένο μόνο με αλεύρι και νερό και όριζε την έναρξη της μεγαλύτερης νηστείας, της Σαρακοστής. Η απλότητα του ψωμιού αυτού σήμαινε και την απλότητα που έπρεπε να υιοθετήσουν και οι πιστοί ώστε να ξεκινήσουν την νηστεία τους. Η απλοϊκή αυτή συνταγή στην ουσία παρέπεμπε τους πιστούς να ασχοληθούν με σημαντικότερα πράγματα, όπως η προετοιμασία της ψυχής.

 

Η καθαρά Δευτέρα λοιπόν, ήταν ημέρα κάθαρσης κυριολεκτικής και μεταφορικής (επειδή μπαίνουμε σε μια περίοδο μετάνοιας και αυτοσυγκράτησης), και η νηστεία ξεκινούσε με άζυμο άρτο. Πράγμα που σήμαινε πως τρώμε, όχι για ευχαρίστηση αλλά για να συντηρηθούμε.

Η λαχταριστή λοιπόν λαγάνα που ξέρουμε σήμερα, ίσως να μην μοιάζει και πολύ σε εκείνη την λαγάνα του τότε, παρ’ όλα αυτά είναι μέρος της παράδοσης, των εθίμων και του τόπου μας.

 

Επομένως, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, κρατάμε την παράδοση, και την Καθαρά Δευτέρα στους φούρνους μας θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από λαγάνες, φτιαγμένες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς και πολύ μεράκι, και με όλη την ομάδα μας έτοιμη να σας εξυπηρετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και για ότι χρειαστείτε. Γιατί …. μπορεί να είναι Καθαρά Δευτέρα, αλλά εμείς, στην Kaklidis Bakery…. δεν πετάμε χαρταετό!!!